Například:
- Predjamsky hrad - jeskyně Postojna. Jedna dálníční známka = 4 vstupenky zdarma na výstavu expo krasová jeskyně Postojna (Predjamsky hrad)
- MARIBOR. Dům staré révy, regionální muzeum Maribor a další. 1 dálniční známka = 1 vstupenka do regionálního muzea zdarma, 1 kulinářská lahůdka zdarma
- MARIBOR. Dům staré révy, lanovka na Pohorje a další. 1 dálniční zámka = 1 jízdenka lanovkou zdarma, 1 kulinářská lahůdka zdarma
- 1 dálniční známka = volný vstup do chráněného parku LIPICA
- PTUJ. 1 dálníční známka = volný vstup na výstavu etnografických sbírek v Ptujském hradě
- PTUJ. 1 dálniční známka = 1 vstupenka zdarma do Ptujského vinného sklepa
- PTUJ. 1 dálniční známka = 2 vstupenky zdarma do kláštera dominikánů
Známky za dálnici nám sice nezlevní, ale vynalézavost a snahu jim určitě nelze upřít. Nevím, jaký úspěch u projíždějících turistů bude tato nabídka mít, ale mě se to zdá jako dost dobrý nápad. Pro turisty, projíždějící k chorvatskému Jadranu, je Slovinsko možná více než z 90% pouze tranzitní zemí. Tak proč je touto formou nenalákat, aby nějaký ten peníz utratili taky zde. Slovinsko se nemá vůbec za co stydět, naopak, je to krásná a zajímavá země, která má skutečně co nabídnout. O úrovni služeb ani nemluvě. K tomu navíc její poloha, obzvlášť pro ty, co jezdí až na jih Choratska, je velmi výhodná. Dalo by se říct, že je tak nějak cca na půl cesty. Takže si dovedu klidně představit, že někteří turisté, vracející se z dovolené, se zastaví a využijí na své dlouhé cestě nabídku k odpočinku a odreagování návštěvou zajímavého místa. A třeba i přijdou na to, že by nebylo špatné zde i jednu noc přenocovat a pokračovat v cestě odpočatí a dobře najedení až druhý den. Však úroveň nabízených služeb, jako je ubytování či gastronomický zážitek, stojí ve Slovinsku rozhodně za vyzkoušení. Byl jsem hodně překvapen, Slovinsko si mě získalo i do budoucna a rád si pro něj, nějaký ten den i více ze své dovolené, určitě opět zase naplánuji. Kdyby mělo větší část jadranského pobřeží, bezpochyby bych byl některý rok s celou dovolenou a s klidem Chorvatsku nevěrný....

PS: Původně jsem chtěl toto téma napsat do fóra Slovinsko, ale jelikož se to týká vlatně tranzitních turistů, kteří tudy projíždí do Chorvatska, napsal jsem to sem.