Registrace do galeriePo útoku na galerii v r.2012 jsem nastavil registraci nového uživatele tak, že z bezpečnostních důvodů je poněkud složitější. Při registraci je použit bezpečnostní prvek reCAPTCHA, kdy je nutné do registračního formuláře opsat dvě vygenerovaná slova. Dalším bezpečnostním prvkem je e-mailové potvrzení registrace, kdy vám na e-mail přijde zpráva o registraci, obsahující potvrzovací odkaz. Teprve po otevření tohoto odkazu je registrace úspěšně dokončena a můžete se do galerie pod svým nickem a heslem přihlásit.
Tato automatická bezpečnostní opatření výrazně zvyšují bezpečnost, bohužel ale nejsou proti robotům účinná na 100%. Vytvořil jsem proto novou uživatelskou skupinu s názvem
"Povolený upload". Jak to funguje:
Po prvním přihlášení systém automaticky přidělí uživateli statut
Registrovaný uživatel. Registrovaný uživatel může galerii samozřejmě používat, ale nemá možnost vytvářet nová alba, nemůže nahrávat žádné soubory ani psát komentáře. Zde je pak třeba trochu trpělivosti, informace o každé nové registraci mě přijde na můj e-mail a já pak neprodleně nastavím nově zaregistrovanému uživateli statut
Povolený upload. Od toho okamžiku se uživateli zobrazí v menu dalších 5 odkazů (upload souboru, vytvoření nových alb atd...) a má k dispozici galerii se všemi dostupnými možnostmi.
Jelikož statut
Povolený upload nastavuji ručně, považuji to za nejlepší možnou obranu proti robotům, která se mě osvědčila nejlépe. U nově zaregistrovaného uživatele dokážu z e-mailu a uživatelského jména s velkou pravděpodobností určit, zda jde o skutečného uživatele či robota a dle toho pak mohu bez obav nově registrovaného uživatele zařadit do skupiny "Povolený upload".
Proto aby nedošlo k nedorozuměním, doporučuji při registraci do galerie raději nepoužívat e-maily generických domén hotmail.com, yahoo.com či různých jiných exotických domén. Pokud je uživatelské jméno podezřele dlouhou kombinací písmen a číslic a k tomu je uveden ještě nějaký exotický e-mail, pak takovou registraci automaticky mažu!
Podrobný postup při registraci je popsán
zde .