Ve čtvrtek v noci jsem aktualizoval server, protože bylo nutné provést aktualizaci PHP na serveru a také databází na novější verzi. Měl jsem na serveru verzi PHP 5.6, která již není několik let podporovaná a tím pádem jsou pak weby zranitelné, protože již nejsou vydávány žádné bezpečnostní aktualizace apod... Provozuji na serveru také jiné weby a s ohledem na ně bylo nutné aktualizovat PHP na verzi 7.x. , včetně databází na vyšší verzi. Systémy, na kterých mám některé weby vytvořené, to po aktualizacích vysloveně vyžadovali.
Bohužel, taková změna je vždy problematická, jelikož ne všechy weby jsou s vyšší verzí PHP kompaktibilní. To je zrovna případ galerie, která zde byla někdy od roku 2006, poslední aktualizaci jsem prováděl v r. 2018. a ani tato poslední verze, bohužel, nebyla s PHP 7.x kompaktibilní. To je prostě stejné, jako třeba s mobilními telefony a jejich aplikacemi, s počítači atd.atd.., co je 4 roky staré, to je prostě na novém zařízení často nepoužitelná historie.
Po aktualizaci serveru tedy přestala galerie fungovat. Abych instaloval a vytvářel novou, do které bych vše přenesl, to si raději ani nepředstavuji. Obrázky v galerii už přesahovaly přes 7 GB dat!
Další věcí je, že když se podívám na historii návštěvnosti, tak ta už stejně byla v posledních letech naprosto mizivá. Poslední obrázek tam byl nějakým uživatelem přidán před více, než 2 roky. Pokud by byla galerie skutečně aktivněji využívána, určitě bych před aktualizací serveru byl opatrnější a pokusil bych se tu galerii nějak zachránit. Takto ovšem, to se přiznám, jsem si s tím až tak moc hlavu nelámal, řekl jsem si že buď to vyjde a nebo ne. Bohužel to nevyšlo, což znamená že jsem si alespoň uvolnil místo na serveru, 7 GB není zrovna málo.
Takže tak, tímto se omlouvám. Galerie Jadran už zůstane, bohužel, pouze ve vzpomínkách